Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Steel-Edge.cz Menu

Co je to IP technologie

27. 2. 2020

Iontové pokovování je zcela moderní metoda využívaná v celé řadě odvětví. Při výrobě krásných šperků a hodinek z chirurgické oceli je tato metoda využívána pro vytvoření odolných povrchů ocelových šperků a hodinek. Přečtením tohoto článku získáte základní podvědomí o využití a principu této revoluční metody.

Iontové pokovování a jeho přínosy pro šperky

  • pětkrát až osmkrát odolnější povrchy nežli v případech použíti jiných metod.
  • menší spotřeba materiálu při tvorbě povlaků snižuje výslednou cenu šperku.
  • umožňuje tvorbu vrstev černých barev a v barvách žlutého zlata i růžového zlata.
  • přináší leštěné, nebo naopak matné povrchy včetně celé řady přechodů mat-lesk.
  • Šperky z chirurgické oceli jsou vhodným základem pro použití této technologie.

Ve srovnání s tradičními metodami je Iontové pokovování velmi trvanlivé. Experimenty prokázaly, že povrchy upravené touto technologií jsou až osmkrát odolnější nežli povrchy pokovené tradičními metodami. Z těchto důvodů tato technologie získala velmi rychle svoje uplatnění na poli šperků zhotovených z chirurgické oceli. Ocelové šperky s úpravou povrchů touto technologií jsou dostatečně odolné  pro každodenní užívání. Povlakovaný materiál je na šperky nanášený ve velmi tenké vrstvě, což zlevňuje náklady při výrobě šperků a tak snižuje cenu pro koncového zákazníka. Tento všestranný proces umožňuje tvorbu mnohobarevných matných, nebo lesklých povrchů, při výrobě šperků se využívá především žlutého, nebo růžového zlata a černé barvy.

 

Technologie a proces může být známí také jako fyzikální depozice par pod termínem PVD. Tento technický termín je nepřesný a vztahuje několik dalších metod jako depozice pomocí iontů (IAD), nebo depozice iontových par (IVD).

Před začátkem procesu pokovování musí být pokovovaný materiál v našem případě ocelový šperky perfektně očištěn. Veškeré cizí materály musí být odstraněné z povrchu pokovovaného šperku, aby nedošlo k poškození a zničení povrchu. Proces čištění známý pod pojmem rozprašování se provádí ve vakuové komoře, ve které dochází také k pokovovování šperku. Proces rozprašování využívá například argonového plynu, který nečistoty z povrchu odstraní místo toho, aby se na povrch přilepily. 

Teď když je pokovovaný předmět připraven může začít proce pokovování. Na povrch materiálu je naneseno pojivo, kterým může být nitrid titanu, který pomůže dosáhnout silné vazby povrchu při aplikaci. Pomocí elektrického oblouku se odpařuje potahový a spojovací materiál směrem k potahovanému předmětu, kdy do potahovaného předmětu je zaveden opačný elektrický náboj než je v potahovém a spojovacím materiálu. Tímto se také zvyšuje vazba mezi povlakem a povlakovanými předměty v našem případě třeba snubními prsteny z chirurgické oceli

K dosažení požadované úpravy povrchu lze dojít několikanásobným opakováním uvedeného procesu. Umožnění vícenásobného opakování procesu nám poskytuje širokou škálu barev a odstínů, které jsou na pokovovaný materiál nanášeny ve velmi tenkých vrstvách za současného zvolení buď matného, nebo lesklého povrchu. Protože jsou nanášené vrstvičky extrémně tenké, nedochází ani při opakovaném nanášení ke ztrátě detailu pokovovaného předmětu třeba ocelového náramku

 

 

Jak se starat o šperky upravené touto technologií

Péče o šperky a hodinky nebyla nikdy snažší než je tomu díky této technologii nyní.

  • Šperky je dobré uložit na suchém místě ideální je šperky uložit do šperkovnice
  • Správné péče o šperk zajišťuje jeho dlouhodobou životnost

Ocelové šperky je po nošení možné otírat suchým a měkkým hadříkem, v případě silnějšího znečištění je možné šperky z chirurgické oceli omýt teplou vodou a tekutým mýdlem, je možné použít měkký kartáček. Omytý, očištěný a osušený ocelový šperk poté uložit na vhodné místo třeba do šperkovnice. 

Technologie Iontového pokovování je velmi odolná a při správném zacházení a ukládání ocelových šperků a hodinek zaručuje dlouhodobou trvanlivost takto upravených povrchů krásných ocelových šperků a dámských a pánských hodinek

Iontové pokovování již našlo v klenotnické odvětví svoje pevné místo a očekává se, že jeho pozice se na tomto poli ještě upevní. Tak jako ve všech oborech i v tomto oboru dochází každý den k vylepšování a zpřesňování procesů za stálého vyhledávání dalších barevných kombinací a povrchových úprav. S tím jak celosvětově lze pozorovat rostoucí  ceny drahých kovů proniká Iontové pokovování i na pole dražších a luxusních šperků.  

Budoucnost ukáže jakým směrem se bude tato technologie vyvíjet.

 

Přidat nový komentář

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.