Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Steel-Edge.cz Menu

Zlaté šperky

13. 5. 2021

Zlaté šperky s hmotností vyšší než 0,5g musí být označené puncem. Označení puncem provádí po kontrole každého zlatého šperku puncovní úřad.

Punc vyražený puncovním úřadem na zlatém šperku je "potvrzením" ryzosti zlata, které bylo použito na výrobu označeného šperku. 

 

  • 585/1000 - 14 ti karátové zlato (z celkového počtu 1000 částí slitiny je 585 částí zlata)
  • 750/1000 - 18 ti karátové zlato (z celkového počtu 1000 částí slitiny je 750 částí zlata)
  • 1000/1000 - 24 karátové ryzí zlato (neobsahuje žádné příměsi)

Zlaté šperky mohou být vyrobeny:

  • ze žlutého zlata
  • z bílého zlata
  • z růžového zlata

 

 

 

Žluté zlato - dnes se mnohým můžou zdát šperky vyrobené ze žlutého zlata staromódní, ale i přes to jsou šperky žlutého zlata považovány za nadčasovou klasiku. Například dětské náušnice ze žlutého zlata jsou stále velmi oblíbenou a tradiční volbou. Ze žlutého zlata stále vyzařuje poctivost a ryzost šperku, kterou je možné předávat z generace na generaci. 

Možné alergické reakce na žluté zlato - v případě, že máte obavy z možných alergických reakcí na kov, zvolte žluté zlato, u kterého je pravděpodobnost alergické reakce nejmenší. Slitina žlutého zlata obsahuje pouze stříbro pro zvýšení pevnosti šperku. Vzhledem k faktu, že alergické reakce vyvolané zlatem či stříbrem jsou velice ojedinělé jsou šperky ze žlutého zlata nejlépe snášené. 

 

Bílé zlato - v posledních letech se bílé zlato těší značné oblibě. Šperky z bílého zlata jsou velice moderní a svěží. Ve složení slitin z bílého zlata lze najít nikl, stříbro, mangan, ale také palladium a platinu.

Možné alergické reakce na bílé zlato - alergické reakce na bílé zlato může způsobovat přítomnost niklu v jeho slitině. Reakce na nikl se projeví jako zarudnutí, či vyrážka, ale není znám případ, kdy šperk z bílého zlata způsobil zdravotní komplikace. Možnost uvolňování niklu ze slitin bílého zlata používaných na výrobu šperků upravují směrnice EU. Dodržování těchto směrnic zajišťuje puncovní úřad. Nikl je nutná příměs a jeho uvolňování závisí na čistotě příměsi u samotné technologii zpracování bílého zlata. U šperků vyrobených z kvalitního bílého zlata uvolňování niklu nehrozí. Jedincům se zvýšenou citlivostí na nikl lze doporučit šperky ze žlutého zlata. 

 

Růžové zlato - šperky vyrobené z růžového zlata představují pomyslnou zlatou cestu mezi šperky vyrobenými z bílého zlata a šperky ze zlata žlutého. Slitina růžového zlata obsahuje příměs mědi, která mu dodává lehce červené tóny. 

Možné alergické reakce na růžové zlato - u citlivých jedinců nelze alergické reakce na měď vyloučit, ale opět nejvíce záleží na technologii a zpracování slitiny růžového zlata. U osob s vysokou citlivostí doporučujeme zvážit, zda nevybrat šperky vyrobené ze žlutého zlata. 

Přidat nový komentář

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.