Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Steel-Edge.cz Menu

Hodinky měří čas, co vlastně ?

30. 8. 2016

Co vlastně náramkové hodinky měří

Náramkové hodinky, budíky, stolní hodiny, hodiny na zdi, dětské hodiny a jiné měří čas, ale co to vlastně je? V dnešní době, je všeobecná snaha vše přepočítávat na peníze, nebo podobné hodnoty je známé rčení "čas jsou peníze", nebo "můj čas je drahý" a jiná hesla čas relativizují na pouhou finanční hodnotu. 

Normálně si takové otázky neklademe a podíváme se na hodiny či hodinky, a pod pojmem času si představujeme něco co lze spočítat či změřit. Takové pojetí času pochází od Aristotela, který čas vyadřuje jako pohyb počítaný před a po. V dobách Aristotela to lze chápat jako střídání dne a noci, nebo zdánlivý pohyb slunce po obloze či střídání léta zimy.  

V dnešním normálním životě ovšem výraz "nemám čas" neznamená, že nevím kolik je hodin, ale to, že se do mého rozvrhu již nevejde. Jedno americké příslový pravý " Čas je to z čeho je život udělán". Čas tedy nelze vnímat jako něco co běží mimo mne, ale svůj čas prožívám a vnímám. Řecký filosof Plótinós uvádí " Čas je život duše v pohybu, která přechází z jednoho životního stavu do jiného". 

                             

 

Vyjádříme-li čas jako počítaný pohyb, poto, zde musí být někdo, nebo něco co vykonané pohyby spočítá. Aristoteles míní, že tyto pohyby počítá naše duše, sv. Augustin tvrdil, že naše paměť. 

Veškeré hodinky počítají pohyby setrvačky, nebo oscilátoru tak, že si pohyby pamatují. I námi prožívaný a vnímaný čas je založený na tom, že si pamatujeme to co bylo, co trvá i to co se mění. Souvislost času tvoří až paměť, která nám umožňuje srovnávat věci, protože pohyb ani konání nemůžeme nikdy vidět v přímém okamžiku. 

Čas, který hodinky měří je pro všechny stejný a nezáleží zda máme hodinky za pár korun, nebo hodinky za tisíce, tak či tak čas plyne a měří všem stejně. 

   

Přidat nový komentář

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.