Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Steel-Edge.cz Menu

Steel Wedding

Snubní prsteny z chirurgické oceli z naší nabídky mají precizní povrchovou úpravu a finální zpracování. Snubní prstýnky pro dámy jsou často osazené zirkony. Snubní prsteny s barevnými povrchy jsou upravovány technologií PVD (Physical Vapour Deposition). Díky tomuto procesu mají takto upravené ocelové snubní prsteny dokonale vyhlazené povrchy s vysokou odolností proti oděru. 

Nákup snubních prstenů bývá spojen se zcela zásadním životním rozhodnutím jakým uzavřením sňatku beze sporu je, protože s člověkem, kterého jsme si vybrali plánujeme strávit celý zbytek života. Význam snubních prstenů je prakticky stejný napříč všemi kulturami, kdy snubnímu prstenu rozumíme jako něčemu co dva lidi spojuje a dává najevo, že ten druhý již není volný a k někomu patří.

 

Snubní prsteny mají velmi bohatou historii snubní prsteny vystupují v celé řadě literárních děl, z nichž nejznámější je bible, tedy kniha, o kterou se mnohém opírají naše tradice a kultura. 

Snubní prsteny a jejich význam prošel dlouhým mnoho století trvajícím vývojem, během kterého prsteny měnili svůj vzhled i materiální hodnotu, jejich symbolika manželského slibu a věrnosti však zůstávala zachována. Snubní prsteny byly stále propracovanější, vyráběné ze stále dražších materiálů a osazované drahými kameni. Například v Romanci byla hodnota lásky přímo úměrná hodnotě snubního prstenu. Naproti tomu v Bizancii 11. století dává ženich nevěstě zlatý snubní prsten, ale na oplátku může dostat prsten železný. Tímto symbolika snubních prstenů zůstává zachována. 

Hodnota snubních prstenů rostla do takových částek, že v 15. století začala znepokojovat duchovní. Byla vydána Pařížská obřadní příručka, která poukazovala na to, jak mají snubní prsteny vypadat: měli být bez všelijakého zdobení a drahokamů. Pouze takový snubní prsten může být symbolem svátosti a po období drahých a honosných snubních prstenů se móda vrátila k původní symbolice, tedy zástavy manželské věrnosti. 

Snubní prsteny nosíme na prsteníčku levé ruky. I tato tradice prošla staletí trvajícím vývojem. Římský zvyk ze druhého století Aulu-Gelle praví: prsteníček levé ruky je spojený tenkým nervem se srdcem, pokud tento prst snubním prstenem stlačíme bude láska snoubenky jistá. Křesťanský encyklopedista Isidor ze Sevilly toto uvedené vysvětlení posouvá směrem k západnímu světu: srdce a prste jsou spojeny žilkou. Právě Isidor začal prstu na kterém se nosí snubní prsten říkat prsteník - toto označení se zachovalo dodnes. Další vysvětlení přinesl Boloňský mnich Gracián snubní prsteny jsou symbolem splynutí srdcí v jedno. Navlékání snubních prstenů se pojí s obřadem zhruba od 12. století. Takový obřad měl na dnešní dobu velmi netradiční průběh a navlékání snubních prstenů během svatebního obřadu tak ho známe dnes se ve Francii stalo zvykem během 14 století. 

Symbolika snubního prstenu vychází ze symboliky kruhu i když je specificky ohraničená. Kruh se řadí k nejstarším znakům lidstva a najdeme ho v mnoha kulturách a náboženstvích. Kruh je symbolem krásy, dokonalosti, rovnováhy a vnitřní konzistence. Ve spojitosti se snubním prstenem kruh symbolizuje uzavřenost, nebo věčnost bez počátku a konce. Stejně jako kruh symbolizuje i snubní prsten, který si při obřadu snoubenci vyměňují jakousi pomyslnou uzavřenost a snubní prstýnky mohou symbolizovat kroužek, do kterého lze vložit cokoliv. Záleží už pouze na nás co do snubního prstenu vložíme a co a jak nám to připomíná. Kruhový tvar snubních prstenů symbolizuje nikdy nekončící manželskou lásku a oddanost. Pro některé mají snubní prsteny hlubší význam a váhu, pro jiné představují snubní prstýnky pouze ozdobu.