Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Steel-Edge.cz Menu

Jsme registrovaný prodejce u Puncovního úřadu

8. 4. 2016

Kontrolní nákupy krásných šperků

Náš elektronický obchod je registrovaný u Puncovního úřadu v systému kontrolních nákupů. O tom jak takové nákupy probíhají se dozvíte níže v textu , na úvod se podívejte na oficiální seznam puncovních značek. 

 

Všechny zlaté šperky s váhou nad 0,5 g, musí být ze zákona označeny puncovním znakem a odpovědnostní značkou výrobce či obchodníka.  Šperky s váhou do 0,5 g, musí být označeny ryzostním číslem.

Stříbrné šperky s váhou do 3,49 g musí být označeny ryzostním číslem. Stříbrné šperky s hmotností vyšší nežli 3,49 g, musí být navíc  označené puncovní značkou a odpovědnostní značkou výrobce či obchodníka. Detailní podmínky najdete zde.

Bohužel se stále najdou nepoctivý obchodníci, kteří neváhají vědomně vydávat šperky jiné ryzosti, nebo šperky z jiných kovů za kvalitní zboží a podvádět tak zákazníka. Velmi často se jedná o elektronické obchody se zahraniční adresou, nebo eshopy schovávající se různé PO boxy a podobně. Domnívám se, že slušný obchodník nemá co skrývat a podobné praktiky nepoužívá. Jednou z cest jak je možné ověřit věrohodnost obchodníka se šperky z drahých kovů je zjistit zda je registrovaný ke kontrolním nákupům u Puncovního úřadu. Dále stručně popíšeme jak takové kontrolní nákupy fungují. 

Průběh kontrolního nákupu: Inspektor puncovního úřadu vytvoří u registrovaného eshopu objednávku jako soukromá osoba na soukromou adresu, prodejce tak nemůže vědět, že se jedná o kontrolní nákup. Po převzetí zásilky inspektorem je zásilka rozbalena před svědkem (pracovník puncovního úřadu) a celý proces rozbalení zásilky je fotograficky zdokumentovám. V následujím kroku jsou zkontrovány zákonné náležitosti a zboží přeskoušeno na pravost kovu. 

V případě, že je zboží i adminitrativní požadavky v pořádku je zboží vráceno prodejci bez jakýkoliv sankcí, pokud ovšem najde inspektor sebemenší pochybení je prodejci vyměřena pokuta. 

Je jasné, že nákup šperků u prověřených prodejců je bezpečnější, nežli nákup u prodejců bez historie a u prodejce, který se snaží zamaskovat svoji adresu. Velmi často se jedná o podnikavce s adresami v jiných zemích, kdy následný problém může znamenat ztrátu celé investice, nebo se jeho řešení protáhne na velmi dlouhou dobu. 

Nízká cena by mohla napověďět, že se jedná o nekorektní nabídku, protože rozdíl v cenách v řádu korun lze příčíst konkurenčnímu boji, ale pokud někdo nabízí stejné šperky z drahých kovů například za poloviční cenu nežli ostatní prodejce, je dobré mít se na pozoru a určitě nic neplatit předem. Takových případů byla v médiích zveřejněna celá řada, bohužel se stále najdou jedinci, kteří vábničce nízké ceny podlehnou a následně se velmi často stává, že nemají ani peníze a ani zboží. 

S nakupováním šperků by měla být spojena radost a zábava, nikoliv zlost a smutek nad ztraceným časem a prostředky, proto se vyplatí nakupovat u prověřených prodejců, kteří jsou možná o něco dražší, ale máte jistotu, že krásné šperky pořízené v takových obchodech Vám budou dělat radost dlouhou řadu let. 

 

 

Přidat nový komentář

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.